"CIRCUIR" nova exposició col·lectiva a la Sala SUBSÒL de Bellvitge Abril 2022

 


 del 28 abril- 25 Maig sala SUBSÒL 
CIRCUIR

“El cercle”, va afirmar Kandinsky, “és la síntesi de les oposicions més grans. Combina allò concèntric i excèntric en una sola forma i en equilibri”. Ens encanten aquestes dicotomies, i això pretén ser la col·lectiva “CIRCUIR” literalment, “estar al voltant d'alguna cosa”. Quatre artistes del col·lectiu CMR, Àlex González, Pablo Lázara, Elena Rodrigo i Miquel Roura, de diferents discursos, que en equilibri, presentem els nostres darrers projectes al voltant del cercle. Després de set anys (la nostra darrera exposició a la sala SUBSÒL va ser el 2016) tornem a la sala que ens va veure néixer com a col·lectiu a L'Hospitalet, el 2011. El cercle es tanca, encara que sabem que principi i final s'uneixen en un mateix i desconegut punt.

Ens va semblar oportú el concepte de cercle. Aquesta figura expressa simbòlicament el sentit de la vida humana i l'univers, la sang circula, la vida circula, i resumeix en la seva simplicitat el dinamisme de la realitat. El centre representa l'origen, la unitat primordial d'on sorgeix tot, l'esperit, i es complementa amb el cercle, la superfície, l'ànima, i la circumferència, la corba, el cos. Tot és cíclic a la natura, tot és cíclic en el nostre procés creatiu, “la forma és buit i el buit és forma” deia Buda, “Déu és una esfera el centre de la qual és a tot arreu i la seva circumferència a cap” deia Sant Agustí. La pràctica artística, com l'espiritual, és passar de la perifèria al centre interior. Començàvem amb Kandinsky i acabem també amb una altra de les seves cèlebres frases: “l'art, en el seu aspecte global, no és una creació inútil d'objectes que es desfan en el buit sinó una força útil que serveix al desenvolupament i a la sensibilització de l'ànima humana”.

-------------

Text CAST

CIRCUIR

“El círculo”, afirmó Kandinsky, “es la síntesis de las mayores oposiciones. Combina lo concéntrico y lo excéntrico en una sola forma y en equilibrio”. Nos encantan estas dicotomías, y eso pretende ser la colectiva “CIRCUIR” literalmente, “estar alrededor de algo”. Cuatro artistas del colectivo CMR, Àlex González, Pablo Lázara, Elena Rodrigo y Miquel Roura, de distintos discursos, que en equilibrio, presentamos nuestros últimos proyectos alrededor del círculo. Después de 7 años (nuestra última exposición en la sala SUBSÒL fue en el 2016) volvemos a la sala que nos vio nacer como colectivo en L’Hospitalet, en el 2011. El círculo se cierra, aunque sabemos que principio y final se unen en un mismo y desconocido punto.

Nos pareció oportuno el concepto de círculo. Esta figura expresa simbólicamente el sentido de la vida humana y el universo, la sangre circula, la vida circula, y resume en su simplicidad el dinamismo de la realidad. El centro representa el origen, la unidad primordial de donde todo surge, el espíritu, y se complementa con el círculo, la superficie, el alma, y la circunferencia, la curva, el cuerpo. Todo es cíclico en la naturaleza, todo es cíclico en nuestro proceso creativo, “la forma es vacío y el vacío es forma” decía Buda, “Dios es una esfera cuyo centro está en todas partes y su circunferencia en ninguna” decía San Agustín. La práctica artística, como la espiritual, es pasar de la periferia al centro interior. Empezábamos con Kandinsky y acabamos también con otra de sus célebres frases: “el arte, en su aspecto global, no es una creación inútil de objetos que se deshacen en el vacío sino una fuerza útil que sirve al desarrollo y a la sensibilización del alma humana”.

----------------